onsdag 25 september 2024

Utomhuspedagogik i förskolan - För lärande, hållbarhet och hälsosamma barn

 Utomhuspedagogik i förskolan  - För lärande, hållbarhet och hälsosamma barn


Undervisning utomhus har en lång tradition inom pedagogiken som sträcker sig tillbaka till de gamla grekerna och filosofernas tankar om sinnesupplevelser. Denna tradition är fortfarande högst relevant, speciell i dagens förskola där utomhuspedagogik är en grund i arbetet med att fostra hållbara och hälsomedvetna individer

Genom utomhuspedagogik engageras alla sinnen och möjliggör ett lärande med hela kroppen. Det kan berika barnens kunskaper inom språk, matematik, hållbarhet och naturkunskap. Dessutom skapas förutsättningar för att stimulera medvetet ledarskap, främja hållbar utveckling och uppmuntra en miljömedveten livsstil.    

Med rätt pedagogiska strategier kan utevistelsen inte bara främja barnens utveckling utan också erbjuda livslånga fördelar. Att utforska och utveckla de möjligheter som förskolegården och natur/skogsområden erbjuder för utomhuspedagogik är en väsentlig del av detta arbete.   

Denna kurs är skapad för att fördjupa förståelsen för utomhuspedagogikens grundprinciper och utforska dess bidrag till hälsa och utveckling. Ta del av inspiration, nya idéer och möjligheter att reflektera över hur just er förskolegård kan tas till vara på bästa sätt.

Innehåll 

· Medvetet ledarskap i utomhuspedagogik

· Läroplanens mål

· Hållbar utveckling och miljömedveten livsstil

· Rörelse och motorik

· Förskolegården och utomhuspedagogik

· Utomhuspedagogik och lärande

· Utomhuspedagogik ur ett hälsoperspektiv

· Konkreta tips, idéer och pedagogiska metoderTid och plats


08 maj 2025 18:00 – 21:00

Webbaserad kurs via Zoom som jag har som konsult åt Edvida utbildning 

Anmälan via länk 

https://www.edvida.se/event-details/utomhuspedagogik-i-forskolan-for-larande-hallbarhet-och-halsosamma-barn-2


Konflikthantering i förskolan

                                



Konflikthantering i förskolan är avgörande för att skapa en harmonisk och stödjande miljö för både barn och personal. Denna kurs syftar till att ge förskolepersonalen verktyg och metoder för att effektivt hantera och förebygga konflikter i den dagliga verksamheten. Genom att utrusta personalen med kunskaper i konflikthantering, ökar vi möjligheterna att skapa en lugn och säker miljö där alla barn kan trivas och utvecklas.

Under föreläsningen kommer deltagarna att få en djupgående förståelse för konfliktens natur, dess uppkomst och olika pedagogiska perspektiv för att hantera den. Kursen erbjuder en kombination av teoretisk och praktisk kunskap som deltagarna kommer att lära sig att tillämpa dessa tekniker i verkliga situationer.

Utöver pedagogiska modeller för konflikthantering belyses även vikten av emotionell intelligens i arbetet med barn. Hur kan vi stödja barnen att förstå sina egna känslomässiga reaktioner som i sin tur kan skapa värdefulla reflektioner och ett ödmjukare och mer medvetet förhållningssätt i svåra situationer?

Innehåll 

· Grundläggande principer för konflikthantering

· Pedagogens roll i konflikthantering

· Förebyggande åtgärder

· Pedagogiska modeller och strategier

· Stödjande samtal och medling

· Emotionell intelligens som verktyg

· Vikten av ett reflekterande förhållningsätt

Tid och plats

10 dec 18:00-21:00 

15 apr. 2025 18:00 – 21:00

Webbaserad kurs via Zoom för Edvida utbildning som jag har som konsultuppdrag. Varmt välkomna!

https://www.edvida.se/event-details/konflikthantering-i-forskolan-1

https://www.edvida.se/event-details/konflikthantering-i-forskolan

Utomhuspedagogik i förskolan - För lärande, hållbarhet och hälsosamma barn

  Utomhuspedagogik i förskolan  - För lärande, hållbarhet och hälsosamma barn Undervisning utomhus har en lång tradition inom pedagogiken so...