måndag 31 mars 2025

Likvärdighet, samsyn och kvalitét i förskolan

 

En kurs som ger er gemensamma verktyg och förhållningssätt för att stärka samsynen, höja kvaliteten och skapa en likvärdig förskola för alla barn – varje dag.



När vi arbetar med kvalitetsarbete i förskolan ger läroplanen oss en tydlig bild av vad vi ska göra och varför. Däremot får vi inte alltid veta hur vi ska göra det. Det finns ofta flera vägar att gå – men hur kan vi mäta kvaliteten i det vi gör? Och inom vilka områden kan vi skapa en röd tråd och samsyn, både inom enskilda avdelningar och över hela förskoleenheter?

I den här föreläsningen går vi igenom vad styrdokument och forskning säger om kvalitet i förskolan. Genom konkreta exempel och modeller utforskar vi hur man kan arbeta mot att skapa en förskola med hög kvalitet – en förskola som är tillgänglig för alla barn.


Kursinnehåll

  • Hur definieras likvärdighet i våra styrdokument?

  • Vad innebär det att förskolan ska vara tillgänglig för alla barn?

  • En modell för att arbeta med samsyn: mellan förskolor, i temaarbete, i rummens utformning samt i olika rutinsituationer.

  • Olika dimensioner av kvalitet inom lärande, undervisning och miljö.

  • En metod för att formulera mätbara kvalitetsmål.


23 okt. 2025 18:00 – 21:00

Webbaserad kurs via Zoom

Anmälan via 

https://www.edvida.se/event-details/likvardighet-samsyn-och-kvalitet-i-forskolan


söndag 23 mars 2025

Sagans förtrollade värld

 Sagans värld är förtrollad och den slutar aldrig att förtrolla oss. 

Sagan återföds i berättandets ögonblick, man skapar sagans värld tillsammans med barnen. Genom att man har ögonkontakt med barnen så förstår de bättre och kan leva in sig mera i sagan.

Sagoläsning och berättande visar sig även  ha stor betydelse för barns läs- och skrivinlärning. Ett sätt som gynnar språkutvecklingen är genom att höra samma bok om och om igen. Barnet lär sig då sekvensering vilket innebär att kunna hålla tråden i ett händelseförlopp. Det är av stor betydelse för språkutvecklingen att kunna tänka i sekvenser, både för att själv kunna berätta på ett begripligt sätt men också för att kunna bygga meningar

Skolverket har gått ut med högläsning som en viktig del i förskolan. Den är också viktig men det som kan uppstå om man låter sagan få utvecklas till drama med hjälp av flano, figurer eller handdockor som får gestalta olika fenomen är att man når barnen på deras nivå. 

Barn har en naturlig koppling till det magiska och det går in på en annan nivå än den rent intellektuella vilket stimulerar barns utveckling av hjärnan, skapar minnen och upplevelser där alla sinnen och känslor kan få medverka. 




Likvärdighet, samsyn och kvalitét i förskolan

  En kurs som ger er gemensamma verktyg och förhållningssätt för att stärka samsynen, höja kvaliteten och skapa en likvärdig förskola för al...