Sagans värld är förtrollad och den slutar aldrig att förtrolla oss.
Sagan återföds i berättandets ögonblick, man skapar sagans värld tillsammans med barnen. Genom att man har ögonkontakt med barnen så förstår de bättre och kan leva in sig mera i sagan.
Sagoläsning och berättande visar sig även ha stor betydelse för barns läs- och skrivinlärning. Ett sätt som gynnar språkutvecklingen är genom att höra samma bok om och om igen. Barnet lär sig då sekvensering vilket innebär att kunna hålla tråden i ett händelseförlopp. Det är av stor betydelse för språkutvecklingen att kunna tänka i sekvenser, både för att själv kunna berätta på ett begripligt sätt men också för att kunna bygga meningar
Skolverket har gått ut med högläsning som en viktig del i förskolan. Den är också viktig men det som kan uppstå om man låter sagan få utvecklas till drama med hjälp av flano, figurer eller handdockor som får gestalta olika fenomen är att man når barnen på deras nivå.
Barn har en naturlig koppling till det magiska och det går in på en annan nivå än den rent intellektuella vilket stimulerar barns utveckling av hjärnan, skapar minnen och upplevelser där alla sinnen och känslor kan få medverka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar