Att arbeta med lera i förskolan – Estetiskt lärande och processinriktat arbete
I vissa fall kan leran även räknas som ett tvådimensionellt material och ger då rika möjligheter till utforskande och utveckling för barn i alla åldrar – ofta med stor entusiasm som följd.
När lera används i förskolan kan man se det ur två perspektiv: dels som ett sätt att lära känna materialet och utveckla barnens skapandeförmågor, dels som ett verktyg för att undersöka fenomen och stimulera lärande. Att arbeta med lera ger långsiktiga utvecklingsmöjligheter när barn får tillgång till bra material, verktyg och vägledning. Den här kursen syftar till att ge inspiration, kunskap och praktiska verktyg för att arbeta med lera i förskolan – med fokus på skapande, utforskande och lärande i en estetisk och processinriktad kontext.
Innehåll
- Att starta upp en lerverkstad i liten skala - Översikt och förslag på lera och redskap - Praktisk tillämpning - Hur introducera lera för barn? - Att arbeta med lera i olika åldersgrupper - Vanliga tekniker och begrepp (ringla, slickers, kavla, stämpla, bränna/inte bränna - Den estetiska processen i att lära känna materialet - Lera som en del av tematiskt arbete - Kopplingar till förskolans läroplan - Pedagogens roll och dokumentation i ett processtyrt arbetssätt
Längd
2 h
Målgrupp
Personal inom förskola
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar